Uitgeblust? Depressief? Angstig? Daar kies je toch niet bewust voor?

iStock_000012143104Medium

Daar zit je dan! Goed opgeleid. Super ambitieus. Barstens vol ervaring. Maar thuis, omdat je gevoel je plotseling in de steek laat. De dossiers op je bureau boezemen je ineens angst in. Waar jij altijd de gangmaker tussen je collega’s was, ben je niet meer vooruit te branden en ervaar je nu depressieve gevoelens. En in die potential met carriereperspectief herken je jezelf al helemaal niet meer. Integendeel. Je voelt je moe, machteloos en onbegrepen.

Een stijgend aantal mensen krijgt te maken met psychische en psychosomatische gezondheidsproblemen, niet in de laatste plaats vanwege de beroepsuitoefening. In mijn praktijk voor neurocoaching kom ik steeds meer mensen tegen die worstelen met hun werk en zichzelf!

Als voormalig leidinggevende weet ik als geen ander wat je als professional dagelijks meemaakt en waar je mogelijk onbewust mee worstelt. Moordende deadlines, veeleisende managers, veranderende procedures, om nog maar te zwijgen over reorganisaties en bedrijfsfusies, waarbij het behoud van je baan nog maar valt te bezien. Dat emotioneel ingrijpende ervaringen zoals deze impact kunnen hebben op je functioneren en je gezondheid laat zich raden. Het is weliswaar je werk, als mens raakt het je toch. Misschien niet altijd direct, maar onbewust altijd. En dat manifesteert zich soms pas jaren later in klachten die niet altijd bewust verklaarbaar zijn. Onbewust des te meer.

De invloed van het onderbewustzijn

Het onderbewuste deel van je hersenen koppelt je feitelijke waarnemingen – wat je ziet, hoort, ruikt, proeft en voelt (tast) – aan de gevoelens die je op datzelfde moment ervaart. Het slaat emoties op als codes. Stel je deze maar voor als kleuren. Hoe vager de kleur des te lichter de emotie. De prettige emoties worden als pastelkleuren opgeslagen en de negatieve als hele felle kleuren. De meest angstige emotie is dan knalrood.

Emotioneel ingrijpende gebeurtenissen

Als gebeurtenissen voor jou (te) heftig zijn, dan is de kleur van deze code zo fel rood dat er een kortsluiting in je hersenen ontstaat. De stoppen slaan als het ware door. Je onderbewustzijn heeft natuurlijk geen stoppen, maar wat er wel gebeurt is dat het proces van gegevens verwerken anders verloopt dan normaal. Het vervelende daarbij is dat je die heftige gebeurtenis, of een deel daarvan, later niet meer spontaan kunt herinneren. Terwijl het wel in je onderbewustzijn ligt opgeslagen. Ineens kan deze ‘stoorzender’ opspelen en een onaangenaam gevoel veroorzaken in je lichaam, zonder dat je bewust weet waar dit vandaan komt. Als dit regelmatig voorkomt en langdurig aanhoudt, kunnen ze allerlei gezondheidsklachten veroorzaken zoals verminderde energie, burn-out en stress.

Bewuste acties werken soms onvoldoende

Bij klachten zoals hierboven genoemd ligt de gang naar de reguliere gezondheidszorg voor de hand. Terecht, want we willen allemaal van onze klachten af. Wat ik echter vaak terug krijg van mijn cliënten is dat medicijnen, het volgen van trainingen, ademhaling-technieken en zelfs gesprekken bij een psycholoog die onaangename reacties niet altijd wegnemen. Ondanks al die bewuste inspanningen valt een aantal mensen terug in het oude klachtenpatroon. Juist die mensen zijn gebaat bij een aanpak waarbij niet op de kwalen zelf maar op de onbewuste oorzaken, die ‘stoorzenders’ wordt ingezoomd.

Snelle en effectieve aanpak

De sleutel naar herstel van energie, motivatie, plezier en gevoelens van zelfverzekerdheid ligt in de werking van onderbewuste breinprocessen. Sinds 2007 coach ik op basis van Progressive Mental Alignment (PMA) mensen die open staan voor de kracht van het onderbewustzijn.  Daarmee leer ik mensen niets aan, maar help ze juist met het wegnemen van die sterke maar o zo vervelende stoorzenders. Wanneer we daar in slagen staat niets een onbekommerd en succesvol leven in de weg. Je moet er alleen wel bewust voor kiezen.

 

Tags: , , , , ,