“Ontstickeren”

Al weer even geleden attendeerde een vriendin me op een pakkend You-tube filmpje over labeling kids met ‘Mental Disorders’. Onwillekeurig deed het me denken aan (nieuwe) termen die je binnen de Nederlandse Politie hoort over politiemensen met verminderde weerbaarheid en stress gerelateerde klachten.

Zo las ik over de ‘PTSS-diender’ en noemde de Nationale ombudsman hen ‘gewonde helden’.

Dient dit woordgebruik eigenlijk deze politiemensen? Hoe past het ‘stickeren’ van politiemedewerkers bij de hartekreet van de korpschef van de Nationale politie: “Ik wil maar één gevoel binnen ons korps en dat is het ‘wij’ gevoel!” ? Natuurlijk, onderling vertrouwen, gehoord kunnen worden, (h)erkenning van je problemen door je collega’s én door je leidinggevende is essentieel. Laat daar geen misverstand over bestaan. Maar om nou bij de koffieautomaat aangesproken te worden met: “Ben jij ook een PTSS-diender?” of “Ben jij ook een gewonde held?” Dat klinkt niet echt gezond. Zeg nou zelf: voelt dat goed? En zo’n etiket hindert je ook om aan anderen te kunnen laten zien wie je écht bent.

Advocaat Jan Vlug verwoordde het treffend: “door een sticker op iemand te plakken, ontmenselijk je die persoon”. En columnist en psychiater Bram Bakker noemde de DSM-catalogus het ‘stickerboek der psychiaters’. Het ‘wij-gevoel’ bereik je niet door je medewerkers te stigmatiseren en die medewerkers zelf help je daar al helemaal niet mee!  “Etiketten plak je op flessen, niet op mensen”, dus weg ermee.. 

Als we ‘hulp verlenen aan hen die deze behoeven’ op tijd praktiseren naar onze collega’s, dan kunnen we veel leed en dit stickeren voorkomen.

Wil jij ook ont-stickeren? Ben je nieuwsgierig, open-minded en op zoek naar een snelle, effectieve, preventieve en baanbrekende aanpak? Kom naar een van mijn maandelijkse breinlezingen, lees de referenties van hulpverleners en neem ook eens vrijblijvend contact op. Ik help je graag!

 

Oh ja…hierbij het eerder genoemde filmpje. Het bekijken zeker waard.

 

Jaap Mackaay

Neurocoach (en 23 jaar ervaring bij en voor de politie)

 

Tags: , , ,
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *